dijous, 17 de març de 2016

Activitats familiars per Setmana Santa

El bloc de sortir amb nens et dóna consells per passar una Setmana Santa divertida amb nens

La coach i col·laboradora d’aulaPlaneta Samantha Biosca explica alguns trucs per aprofitar aquestes vacances i recomana algunes activitats segons l’edat dels nens i nenes.
La Setmana Santa ens convida a fer una parada en el camí i els fills esperen aquestes vacances amb molta il·lusió. Per a això, Sanantha Biosca ens recomana algunes pautes i trucs perquè les poguem aprofitar al màxim i siguin el més plaents possibles.“La planificació en aquests casos és el que millor funciona”, explica la coach. "Si deixem els nostres plans per a l'últim moment pot aparèixer la frustració pel fet de no trobar lloc, l'estrès de buscar noves opcions i el consegüent enuig per caure sempre en el mateix error de deixar-ho tot in extremis". Per Biosca, no planificar pot provocar que comencem les vacances amb mal peu. “Així que fem les coses bé, que no costa tant”, afirma.
Un pla per a cada dia, amb certa flexibilitat
Els plans s'han d'adaptar a les edats dels nens i en funció de les pròpies necessitas familiars.
1. Excursions: hi ha famílies que aprofiten aquestes vacances per fer un viatge, però de vegades la manca de temps o pressupost no ens ho permet. En canvi, no calen massa diners per programar una escapada d’un dia i sortir de la ciutat. “Ens podem escapar a la muntanya, a la platja o on sigui i muntar un pícnic. El cost és mínim i la satisfacció és màxima. És molt important que els nostres fills surtin de la ciutat i estiguin en contacte amb la natura”, explica la coach.

Al llarg de tot el territori també es poden fer visites a granges on els més petits poden veure els animals, donar-los menjar ... o fins i tot podem arribar a fer una excursió a cavall, ase o poni. “També hi ha fundacions que recuperen animals maltractats (cavalls, gossos, micos...). L'entrada normalment és gratuïta o a un preu molt assequible i el que aprendran els nostres fills amb aquestes sortides no ho oblidaran mai”, afirma Biosca.

La coach també ens proposa fer esport a l'aire lliure. “Sortides amb bicicleta, partits de futbol, de bàsquet o aprendre a patinar”.
 estany gerber

2. Visites i activitats culturals: “vivim en una societat que cada vegada dóna menys importància a la cultura i no cal dir com n’és d’important per a la formació i creixement dels nostres fills ", afirma Samantha Biosca. Una visita a un museu, a una exposició, al teatre... hauria d'entrar dins dels nostres plans festius. “Pot ser que es queixin”, explica, “però, i si després ho compensem amb un dinar al seu restaurant predilecte o preparem a casa el seu menjar preferit?”.Segons la col·laboradora d’aulaPlaneta “estem educant els nostres nois i noies amb poc poder de sacrifici". Per tant, “no els permetem que decideixin tot allò que volen fer, que no pensin mai en els altres membres de la família i que es converteixin en hedonistas”. Hi ha una gran oferta de museus per a tots els gustos, “com el museu de la xocolata o molts d’altres que disposen d'activitats interactives”, explica Biosca, “sense oblidar que també les biblioteques solen oferir una infinitat de tallers gratuïts”.

3. Activitats temàtiques: per la coach, “no hem de passar per alt les dates en què estem, Setmana Santa. Hi ha activitats religioses amb què podem ensenyar els nostres fills la religió cristiana (encara que no la practiquem). La tolerància i el coneixement són dos valors molt importants i aquestes dates es presten a ensenyar-los".També podem tenir presents altres opcions com ara fer treballs relacionats amb la Pasqua, com la decoració d'ous o fer mones o pastissos.
Activitats adaptades a cada edat
També es recomana fer activitats lúdiques que podem fer a casa en funció de l'edat dels fills:
D’1 a 3 anys: Treballar amb fang, dibuixar amb les mans, escoltar i interpretar cançons, ballar, amagar objectes importants i buscar-los (ells també han de amagar objectes).De 4 a 6 anys: Juguem a canviar els rols a casa, jocs simples de taula com un puzle, utilitzar aquarel·les i crear.

De 7 a 10 anys: Jocs de taula més complicats, com més membres de la família involucrem millor. És una bona edat per crear jocs de paraules o de construcció.Més de 10 anys: Podem fer activitats que no fem mai, com anar a una piscina climatitzada, a patinar sobre gel, a jugar una partida de bitlles, ensenyar-los a jugar al billar, al futbolí ... “Iniciar un nou esport junts i aprendre en família uneix moltíssim" , explica Samantha Biosca.Com a darrer consell, la coach ens recomana convidar amics dels nostres fills o quedar amb altres famílies per fer activitats conjuntes. “Tot és molt més divertit, fins i tot per als adults”. A més, aconsella “reservar temps per al descans, que també és molt important. Ens podem quedar a casa llegint, veient alguna pel·lícula o deixar temps lliure per fer el que més ens vingui de gust, no tot ha de ser activitat”.Els fills creixen de pressa, més del que alguns voldríem. “Pensem que estem omplint de records, emocions i vivències seus petits caps”, conclou Biosca.